Κατασκευή βενετσιάνικης μάσκας

Πέντε χρόνια μετά…

golden mask 4

Απ’ότι είδα (από το blog), έχουν περάσει 5 χρόνια από την τελευταία μου κατασκευή βενετσιάνικης μάσκας. Πολλές φορές όταν κοιτάω πίσω σε προηγούμενα post, ειδικά τα πρώτα που είχα κάνει, παθαίνω ένα μικρό σοκ… Βλέπω αυτά που έφτιαχνα παλιά στο ξεκίνημά μου και αυτά που κάνω τώρα. Υπάρχει μία άλφα εξέλιξη (ευτυχώς!). Έτσι λοιπόν σήμερα θα σας παρουσιάσω (με περίσσια περηφάνεια!!) το τελευταίο μου δημιούργημα, την μάσκα που έφτιαξα για να την κάνω δώρο σε μια πολύ καλή μου φίλη και συνάδελφο. Και ξεκινάμε….golden mask 1

Η μάσκα είναι φτιαγμένη από γύψο τον οποίο ανακάτεψα με λίγο νερό και τον έριξα στο καλούπι. Δεν έχω συγκεκριμένες αναλογίες και γι’ αυτό τον φτιάχνω με το μάτι. Βάζω δηλαδή σε ένα πλατικό ποτήρι γύψο και ανοίγω σιγά σιγά τη βρύση. Ανακατεύω με ένα πλαστικό κουτάλι και αναλόγως προσθέτω νερό αν δω ότι χρειάζεται. Τον φτιάχνω ούτως ώστε να έχει μια κρεμώδη υφή. Τον αφήνω να στεγνώσει κανά δυο μέρες (ανάλογα με τον καιρό και την υγρασία) και ξεκαλουπώνω. Αφού ξεκαλουπώσω, ακουμπάω τη μάσκα σε ένα παλιό διαφημιστικό χαρτί και περιμένω μέχρι να σταματήσει να βγάζει υγρασία πάνω στο χαρτί. Θα καταλάβετε ότι έχει στεγνώσει από το βάρος της, που θα έχει γίνει πιο ελαφρύ.

Εδώ, έχω βάψει τη μάσκα με ακρυλικό χρώμα. Επειδή ο γύψος “ρουφάει”, θα πρέπει να είστε γρήγοροι στο βάψιμο. Ιδανικά, αραιώστε το χρώμα με λίγο νερό, για να μην είναι πολύ παχύρευστο (κάτι που εγώ ξέχασα………..).

golden mask 2Αυτή είναι η βάση στην οποία θα κολλήσω την μάσκα. Είναι ένα χαρτόνι (λίγο πιο σκληρό από το κάνσον) που έβαψα χρυσό με ακρυλικό χρώμα.

golden mask 3Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα. Εδώ έχει μπει διάφανο βερνίκι και τα διακοσμητικά, έχει κολληθεί πάνω στη βάση και έχει μπει και το κρεμαστράκι.

Όσον αφορά τώρα τις χρυσαφί λεπτομέρειες…. Είναι φτιαγμένες από πολυμερικό πηλό. Τις έφτιαξα πάνω στη μάσκα πριν τη βάψω και τις έψησα μαζί με αυτή, για να πάρουν το σχήμα της. Ξαναλέω, η μάσκα δεν είχε τίποτα επάνω της όταν μπήκε στο φούρνο (μην κάνει και κανένα μπουμ!), εκτός από τον πολυμερικό πηλό. Το βάψιμο και το βερνίκι έγιναν μετά. Μετά το ψήσιμο, ξεκόλλησα τον πηλό, τον έβαλα στη μπάντα και συνέχισα.

golden mask 5…έφτιαξα και ένα κουτάκι για να τη συσκευάσω…

golden mask 6…κορδελάκι και έτοιμο προς παράδοση!

Και επειδή μου άρεσε ο συνδυασμός των υλικών, λέω να φτιάξω και άλλες (έχουμε και πολλά γενέθλια προσεχώς..!)

Τα λέμε!

One thought on “Κατασκευή βενετσιάνικης μάσκας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s